Paletizare

Paletizarea – este operaţia de manipulare şi transport a mărfurilor aşezate pe paleţi, deplasaţi cu ajutorul electro-stivuitoarelor.

Paletul este o suprafaţă plană de dimensiuni standardizate, folosită la transportul mărfurilor în ambalaje paralelipipedice, ce prezintă o stabilitate suficientă.

Paletizarea este importantă pentru că permite transportul mai multor mărfuri în acelaşi timp, folosind eficient spaţiul avut la dispoziţie.

Paleții sunt confecționați din lemn tare, de foioase, în principal din fag dar și din stejar, gorun, carpen, paltin. În situații speciale, paleții pot fi produși din material moale cum ar fi: brad, pin, molid, douglas, plop sau tei.

Paleții pot fi de dimensiuni standard sau personalizați. Paleții pe dimensiuni standard reprezintă aproximativ 75% din piața paleților la nivel european și peste 50% la nivel global.

Personalizarea acestora se poate face atât ca dimensiuni generale cât și ca dimensiuni ale elementelor care compun paletul.

Structura paleților diferă în funcție industriile în care sunt folosiți dar și în funcție de zonele de pe glob.

În funcție de suportul paletului, al lățimii și grosimii elementelor care îl compun și al modului în care acestea sunt dispuse pe palet se pot configura structuri diferite.

În prezent există roboți dedicați pentru paletizare capabili să gestioneze sarcini utile foarte mari. Aceștia acoperă 100% din ciclul de operare şi asigură timpi de ciclu mai rapizi.

Folia stretch este cea mai folosită pentru protecţia produselor paletizate pe durata transportului, manipulării şi staţionării, fiind pretabilă atât pentru paletizare manuală cât şi automată. 

Folia stretch este produsă din polietilenă de joasă densitate și se poate folosi pentru ambalarea oricărui tip de produs.

Este transparentă, flexibilă și se poate înfășura ușor peste orice formă, indiferent de dimensiunile produsului.

Ea devine extrem de rezistentă atunci când este înfășurată pe mai multe straturi, protejând produsele de factorii externi și fixându-le pentru transportarea în deplină siguranță. 

© Copyright - Ambalaje.net