Ambalaje ecologice

Ambalajele ecologice sunt produse din materiale ce pot fi reciclate, depozitate sau distruse după utilizare fără a periclita mediul înconjurător. Folosirea acestora înregistrează o creștere constantă în ultimul deceniu, datorită conștientizării efectelor nocive pe care le au materialele poluante și datorită normelor impuse de instituțiile abilitate.

Reciclarea deşeurilor de ambalaje este operaţiunea de reprelucrare într-un proces de producţie a deşeurilor de ambalaje pentru a fi reutilizate în scopul inițial sau pentru alte scopuri.

Simboluri ECO ce se regăsesc pe ambalaje

Ne putem da uşor seama dacă un produs pe care îl cumpărăm este reciclabil, identificând semnul grafic specific pentru reciclare. El este format din trei săgeţi care formează un dreptunghi. Fiecare săgeată reprezintă un pas al procesului de reciclare:

  1. colectare şi procesare,
  2. prelucrare şi
  3. cumpărare produse reciclate.

Bucla Moebius – Simbolul internațional al reciclării – indică un produs reciclabil: produsul sau o anumită parte din componentele produsului pot fi reciclate. 

Dacă acest simbolul este însoțit de simbolul %, semnificația acestuia se schimbă în: produs ce provine din materiale reciclate în proporție de x%.

Simbolul eco-ambalajului – ”Punctul verde” – simbolul internaţional care indică faptul că producătorul a avut o contribuţie financiară la o schemă de recuperare și reciclare a ambalajelor. Nu înseamnă neapărat că ambalajul poate fi reciclat sau că este făcut din material reciclat.

Simbol pentru reciclare separată – Indică faptul că acest tip de deşeu se colectează separat, și este interzisă aruncarea acestuia cu alte tipuri de deșeuri. Din aceste produse fac parte echipamentele electrice sau electronice, electrocasnicele, telefoanele mobile și echipamentele IT. Colectarea acestora este legiferată și există mai multe organizații care se ocupă cu reciclarea lor.

Simbol pentru sticlă reciclabilă – Indică faptul că recipientul din sticlă este reciclabil și consumatorul trebuie să arunce ambalajul într-un container destinat sticlei. Aceste containere sunt marcate ca recipiente speciale pentru colectarea sticlei. 

Simbol pentru metal reciclabil – Indică faptul că recipientul conţine metal reciclabil. Dacă întâlnim simbolul acesta înseamnă că oțelul din acest ambalaj poate fi reciclat. Îl regăsim pe cutiile de conserve, confecționate dintr-o foaie subțire de oțel.

Simbol pentru alumniul reciclabil – Indică faptul că recipientul conţine alumniu reciclabil. Îl regăsim cel mai des pe dozele de suc și băuturi alcoolice, acestea trebuind colectate separat în containerul de metal.

Simbol pentru compostabilitate – Ambalajele care au obținut dreptul de a afișa acest simbol pot fi transformate în compost. Certificarea este acordată de organizația European Bioplastic, pe baza standardului european EN 13432/14955.

Simbol pentru produs obținut total sau parțial din materii reciclate – Pentru a obține dreptul de a utiliza simbolul alăturat, producătorul trebuie să demonstreze că hârtia sau cartonul din care este confecționat produsul este obținut în proporție de 50, 70 sau 100% din fibre de hârtie sau carton reciclate și nu din resturi generate în mori.

Sistemul de identificare şi marcare a ambalajelor din plastic:

Un simbol care preia forma grafică de la „Mobius Loop” este cel care face referire la plastic. De această dată, însă, triunghiul va conține o cifră de la 1 la 7 în interior, indicând tipul de rășină folosită, iar dedesubt – cuvântul „PET” sau unul dintre derivatele sale.

Simboluri pentru ambalajele din plastic

Simbolurile pentru identificarea şi marcarea ambalajelor din plastic sunt împărţite în funcţie de materialele plastice. Cifra care este situată în interiorul triunghiului indică tipul de plastic. Sub triunghi abrevierea de caractere indică tipul de plastic astfel:

  • PET – Polietilen tereftalat: recipienţi băuturi, ulei etc. Cod 1; Este bine să fie reciclate şi refolosite.
  • HDPE – Polietilenă de mare densitate: recipienţi produse chimice (şampoane, detergenţi lichizi, clor, soluţii de curăţat etc.). Cod 2;
  • PVC – Policlorura de vinil: dopuri, folie, ţevi, tuburi, mobilier ușor, carduri, autocolante etc. Cod 3;
  • LDPE – Polietilenă de joasă densitate: pungi, saci, folii. Cod 4;
  • PP – Polipropilenă: cutii de margarină, pahare, sticle de sirop şi ketchup, diverse ambalaje alimentare etc. Cod 5;
  • PS – Polistiren: tăvi, pahare de unică folosinţă, cutii iaurt, carcase casete şi cd-uri etc. Cod 6.
  • Alte mase plastice: Cod 7-19. Ambalaje marcate cu această cifră nu pot fi reciclate.

Sistemul de identificare şi marcare a ambalajelor din metal:

  • FE – fier: conserve, capace de borcane, tuburi de spray, cutii cu lacuri şi vopsele etc. Cod 40.
  • ALU – aluminiu: doze băuturi, folii şi ambalaje alimentare. Cod 41.
  • Alte metale: mai ales metale neferoase (cupru, alamă, inox etc.) Cod 42-49.

Sistemul de identificare şi marcare a ambalajelor din hârtie şi carton:

  • PAP – Carton ondulat. Cod 20.
  • PAP – Carton neondulat. Cod 21.
  • PAP – Hîrtie. Cod  22.
© Copyright - Ambalaje.net